Omatekoisia apuvälineitä harrastamiseen.

vinkit, Jyrki R
Tasapainotin

Vanhasta tunkista saa todella hyödyllisen ja käyttökelpoisen moottorin kallistimen. Tällä olen esim
saanut koneen laatikkoineen yläkautta pois etuvetoisesta, jossa laatikon pää jatkui runkoaisojen alle. Rekordin kone laatikkoineen nousee myös. Muissakin nostohommissa tämä on ollut kätevä tasapainottaja.

Tunkin nostotappi leikataan pois. Kahvapää irrotetaan hitsisaumoistaan ja käännetään 90 astetta.
Nostotapin tilalle tulee paikka nosturin koukulle. Runko-osan päihin paikat moottorikoukuille.

Huomioi hitsisaumojen laatu, ettei satu ikäviä yllätyksiä.
 

Jousipuristin


Vanhan tunkin lattakierteestä saa hyvän jousipuristimen esim Rekord C:n ja Commodore A:n etujousille. Kierteen jatkoksi hitsataan sopiva putki (kuvassa kierretanko), jonka päähän vielä pultti, joka mahtuu akselipalkin iskarin reiästä läpi. Vahva latta muotoillaan alatukivarren iskarin kannattimeen sopivaksi. Lattaan kiinnitetään painelaakeri (kuvassa kartio). Pieni jatko putkesta, jotta kahvoilla varustettu mutteriosa tulee tarpeeksi kauas mahtuakseen pyörimään ja työkalu on valmis. Tämä siis käyttää alatukivartta ja itse akselipalkkia jousen vastinpintoina.

Huom. Tätä ei kannata tehdä, jos ei pysty hitsaamaan pitävää saumaa. Kuvassa on kehitysversio 1, jolla tosin on jo muutamat jouset vaihdettu.

 
 

Koripukin korkeudensäätö

Korin kääntöpukki on hyvä varustaa korkeudensäädöllä. Matalassa asennossa
korin voi kiinnittää kääntöpukkiin ja yläasennossa kori mahtuu olemaan kokonaan
kyljellään. Muitakin korkeuksia voi tarvita esim kynnyksien korjauksessa tai korin voi kätevästi laskea korkeiden pukkien päälle, jos tarvitaan lisätukea vaaka-asennossa.

Tunkin nosto-osa on kiinni koripukin rungossa ja tunkin runko koripukin liikkuvassa päässä. Näin tunkin paine-laakeri kuormittuu kuten se on tarkoitettukin. Kuvan tunkeilla säätövaraa on riittävät 37 cm. Yhdeltä henkilöltä korin nostoon / laskuun menee muutama minuutti, kun
koria liikuttaa pätkän kerrallaan molemmista päistä vuoron

perään.
 Huom!

Vaikka laitteet ovat toimineet minulla, en ota mitään vastuuta, jos oma versiosi epäonnistuu ja aiheuttaa vahinkoja. Nämä ovat vain vinkkejä, joiden toteuttaminen
edellyttää omaa suunnittelukykyä ja valmistustaitoja.

Terveisin Jyrki R
 

 

Paluu tekniikkaan