Special
OPEL

Manta-A Turbo

Vanhojen A-mantojen erikoismalleina perinteisen rinnalle syntyi mm. Turbo versio. Malli esiteltiin Frankfurtissa 1973 samaan aikaan kuin GT/E:kin esiteltiin.

Turbon moottoriksi valittiin USA:n markkinoille tarkoitettu matalapuristeinen (n.75hp) tyyppi. Tällätavoin muutoksilla päästiin vähällä, itseasiassa laitteet vain kiinni ja menoksi...Manta tuotti 140 hevosvoiman tehon ja n.180nm väännön. Välitykseksi valittiin harvin perävälitys jotta auton kierroksia (säästetään moottoria...) saataisiin pidetyksi "kurissa" "voimapulan" takia. (Aivan kuten TE2800:kin.) Tämän takia auton kiihtyvyys paikaltaan lähtien ei ollut aivan erinomaista mutta riittävä suuremmissa vauhdeissa pitämään takanaan ratatesteissä mm. 2002ti BMW:n sekä AlfaRomeo GTV:n. (2-litraisten luokassa).

 

 

Tuolloin turbot olivat vielä aikatavalla uutta eikä pienoisilta ongelmilta vältytty tämänkään kohdalla. Voimasiirron lähtökohdaksi otettiin Commodoren kytkin (kuten TE2800:kin) ja vaihteistona toimi vakiovälitteinen perusmantan vaihteisto sekä taka-akseliksi siis valittiin 3,18 välitteinen. Jarruiksi eteen tulivat samat 238 mm jäähdytetyt kuin TE:ssäkin mutta myös taakse tuli levyjarrut. Jarruilla ongelmia ei juurikaan ollut (tosin lievä takapainoisuus...) mutta moottorin luonteen (tehot alkoivat tulla yli 3800 kierroksen) kanssa huonosti yhteensopiva perävälitys teki autosta epämiellyttävän ajaa, tiheämmällä välityksellä tilanne olisi ollut toinen. Samoin kuin turboa ja kaasutinta ei ilmeisesi aivan oltu saatu (ainakaan muutamien yksilöiden kohdalla) kohdalleen sillä moottorista sai kuulemani mukaan jatkuvasti kuivatella tulppia...lisäksi auton tyhjäkäynti tuuppasi olemaan huikean korkea tehden kaupunkiajosta vaikeaa. Auton kytkin olisi 8 tuumaisena ollut aika heikoilla, senverran sitä joutui luistattelemaan...

Mutta erinomaisen mielenkiintoinen laite kuitenkin. Moottori siis 7.6 puristuksilla oleva 1,9 ja huipputeho 140hp tuli 6000 rpm:llä. Tehonnousu siis n.55%. Turbo-ohjelmasta vastaava kaveri Mike May oli sanonut että lähtökohdan piti olla sellainen johon muutokset saataisiin tehtyä mahdollisimman vähällä ja pääpaino moottorilla tulisi olla vähäinen polttoaineen kulutus, sama hinta kuin peruslaite ja huikeasti enemmän tehoja. Ja tavallaan se olikin, bensaa kului n.13 litraa sadalle ja samanverran ajettessa yli 160km/h ! Hinnasta ei ole tietoakaan sillä Opel päätti jättää mallia myymättä sarjatuotannossa ja keskittyi GT/E :n myyntiin 1974.

 

GT/E kerkesi sitten olla myynnissä vuoden verran 1974-1975 ennenkuin uusi B-malli esiteltiin, ja päästettiin hetimiten myyntiin.

Tekniikka:

Kiitos Peter.C.

By JJS

paluu...