(teksti ja kuvat, JJ)

Ohessa vaihtoehto jolla voi yrittää säästää 115 - 150e


Itseltäni hajosi kaksi pientä Bosch ruiskun bensapumppua lyhyellä aikaa ja päätin kurkistaa mitä niiden sisältä löytyy kun mitään ei ollut kuitenkaan menetettävissä. 

 

Ensimmäistä en vaivautunut sen kummemmin korjailemaan sillä se oli melkolailla ruosteessa sisältä ja se sai jatkaa matkaansa YTV:n toimesta kaatopaikalle, mutta toinen avaamistani pumpuista (0 580 464 008) osoittautui sisuksiltaan jokseenkin virheettömäksi ja kuluneisuus maallikon silmissä näkyi vain hiilien vastinpinnasta, joten päätin puhdistaa sen huolellisesti ja kasata sen uudelleen siinä toivossa että siitä uudelleensyntyisi toimiva varapumppu. 

 

Kasatessani nappasin myös kuvat sisuksista joiden avulla joku
muukin saa ehkä puretun pumpun kasattua uudelleen, muutama kuva hieman epäonnistui, mutta idea selvinnee kuitenkin!? Eli, Ensitöikseni vääntelin pumpun painepuolen krimppaukset auki ja naputtelin imupuolelta sopivalla rautatangolla pumpun sisukset ulos ulkokuoresta. 

 

Kun pumppu oli purettu paikallisen mainoslehden päälle aloin ihmettelemään että mikä pumpun on jumittanut, mitään selkeää
syytä en siihen löytänyt, edes suurempia roskia ei pienien kuulien välistä löytynyt, joten puhdistin kaikki osat huolellisesti puhtaalla rätillä ja paineilmalla. 

 

Puhdistuksen jälkeen kasasin varsinaisen pumpun sydämmen ja kiinnitin 4 torx ruuvia aluksi vain sormin (kuva 5), mutta ihmetyksekseni huomasin että pumppu takertelee hieman edelleen tietyssä kohtaa. Löysäsin hieman ruuveja ja tipautin pari tippaa Kendall GT1 moottoriöljyä pumpun kuulille ja kiristin niitä samalla pumppua pyöritellen ja tämän jälkeen pumppu ei takerrellut enää ollenkaan. 

 

Loppu kasaaminen oli sitten helppoa (muista laittaa pienet C lukitusrenkaat akselille) siihen asti kun piti saada hiilet
kuluneen kollektorin päälle, mutta onneksi Bosch oli jättänyt hiiliä painavat jouset mukavasti näkyville, ja niihin oli helppo pujottaa paukkista, ja pitää sillä hiilet kauempana kun työnsin
kollektoria hiilien väliin (kuvat 9 ja 10). 

 

Kun hiilet ovat kollektorin päällä kannattaa olla varovainen sillä pumpun takapää irtoaa helposti ja kohdan 9 ja 10 saa tehdä pian uudelleen ;-) Tämän jälkeen ei olekaan muuta jäljellä kuin työntää pumppu takaisin ulkokuoriinsa ja muistaa pistää etupäähän siellä ollut O kumirengas tiiviste. Viimeisen sentin kanssa joutuu ehkä käyttämään pientä väkivaltaa, itse naputtelin pumpun pohjalle asti leveällä rautatangolla.

 

 Tämän jälkeen on enää krymppien sulkeminen sopivalla tuurnalla tai tylsällä ruuvimeisselillä, kannattaa olla varovainen
sillä alumiini näyttää repeävän todella helposti ;-)Oma pumppuni ainakin pyörii 12V:lla, mutta en ole kerjennyt sitä kokeilemaan tositoimissa, mutta jos tiivisteet vain ovat osuneet kunnolla paikoilleen, en näe mitään syytä miksi se ei toimisi.

 

Jokainen korjaa pumppunsa sitten omalla riskillä, viallinen pumppu saattaa aiheuttaa liian pienen bensanpaineen ja sitä kautta laihan seoksen ja pahimmassa tapauksessa vaikka mäntien sulamisen rajussa rääkissä!

JJ

 

 

(Käyttäjän kokemusta: 

Olen tehnyt tämän saman operaation, ja lukitsin pumpun O-renkaan isolla kiristettävällä pannalla tiukasti päältäpäin. Pumppu toimi moitteetta pari kolme vuotta, ja tuonkin jälkeen laitteet vaihtoivat vain omistajaa ja tietääkseni pumppu pyöri vielä pari vuotta siitä eteenpäinkin.

Toki on aina järkevää myös selvittää syy miksi pumppu hajoaa, jotta välttyy mahdollisen uudenkin pumpun hajoamiselta heti perään. Epäpuhtaudet tankissa vaurioittavat tämäntyyppistä pumppua erittäin nopealla aikavälillä, samoin kuin pumpun pyörittäminen kuivana esim. vaihdon yhteydessä. Muista siis aina että pumppu saa polttoainetta asennuksen jälkeen, ja muulloinkin :-))

Jyrki S)


 

 


Pumppu_001.jpg (119205 tavu(a))
Pumppu_002.jpg (398835 tavu(a)) Pumppu_003.jpg (425134 tavu(a)) Pumppu_004.jpg (352094 tavu(a)) Pumppu_005.jpg (395219 tavu(a)) Pumppu_006.jpg (427447 tavu(a)) Pumppu_007.jpg (403116 tavu(a)) Pumppu_008.jpg (397200 tavu(a)) Pumppu_009.jpg (384237 tavu(a)) Pumppu_010.jpg (408595 tavu(a))  Pumppu_011.jpg (453774 tavu(a)) Pumppu_012.jpg (383413 tavu(a))

paluu