Kalajoki Street Race I 29.6 2002


 

 

 

Kalajoella vuosittain järjestettävien street race kisojen mielenkiinto aina ollut kova, eikä mikään ihme. Pohjois-suomessa kun ei hirvittävän montaa paikkaa ole jossa autojen suorituskykyä niin täysin vakioidenkin kuin tekniikaltaan paranneltujen kohdalta pääsisi kokeilemaan. Ja siellähän on jo muutamia SM kisojakin vuosien varrella järjestetty ja järjestetään jatkossakin. Ja useilla olikin kovaa kiinnostusta saada selville omien käsien töiden tulos talven tallissa vietettyjen hetkien jälkeen.

 

Nyt vuorossa oli kuitenkin ’kadunmiesten’ tapahtuma vaikka joukossa olikin isojen luokkien kohdalla aivan täysiverisiä kilpureita sekä mm. putkirunkoinen Funny Car joka harjoitteli alkavaa kautta testaten edellisyönä kasaan saatua kalustoansa.  

DragRace ei suinkaan ole pelkää suoraan ajamista kaasu pohjassa. Mukana on aimo annos kilpailuhenkeä ja kuljettajien kohdalta mitataan niin hermojen pitävyyttä kuin taitoa saada tehokas (ja tehoton!) ajoneuvo startista maaliin riittävän nopeasti liikaa sutimatta ja suoraan...ja hermoja mitattiin mm. streetman ja ET Bracket luokassa jossa loppupelissä ajettiinkin itse asettamaansa ET aikaa vasten eli liian lujaa ei saa mennä! Varaslähtöä ei saa ottaa ja vaikka se tuntuisi helposti siltä etteihän sitä mitään punavaloa ota niin tässä saattaakin hävitä koko kisan..joko omalla reaktioajallaan tai vaikkapa punavalolla.

Mukana olivat ryhmät:

 Street A     alle 4000 cc vapaasti hengittävät

 Street B      alle 4000 cc ahdetut

 Street C      yli   4000 cc ja alle 6000 cc vapaasti hengittävät sekä Roots ahtimella varustetut

Street D       yli   6000 cc, alle 7865 cc  vapaasti hengittävät ja yli 4000 cc ahdetut

ET Bracket     indexluokka, (Stock, Super Stock, Super Gas)                                   

Street Man.    indexluokka, vakioautot yms. laidasta laitaan         

 

Koska kerhon koko kalusto osallistui Streetman ryhmään kerron pari sanaa siis siitä, muiden tuloksia ei tässä esitetä.                                           

Bracket-kilpailu koostuu harjoituksesta ja pudotusajosta. Harjoitusten jälkeen kukin kilpailija valitsee oman ihanneaikansa.

Ihanneaikojen/reaktioaikojen perusteella jaetaan kuljettajat aikaväleihin. (bracket). Pudotusajon aikana lähdöt tapahtuvat pareittain ja molempien kilpailijoiden ihanneajat määräävät heidän keskinäisen tasoituksen (handicap). Eli hitaampi auto lähtee ensin ja toinen lähtee siis ajamaan sitä takaa.

-    mikäli molemmat kilpailijat ajavat ihanneaikaansa hitaammin, voittaa ensimmäisenä maalilinjan ylittänyt.

-    mikäli jompikumpi kilpailijoista alittaa ihanneaikansa, suljetaan hänet pois riippumatta siitä, kuka on ensin maa­lissa.

-    mikäli molemmat kilpailijat alittavat ihanneaikansa yhtä paljon sekunnin tuhan­nesosan tarkkuudella, voittaa ensin maalilinjan ylittänyt.

-       mikäli molemmat kilpailijat alittavat ihanneaikansa, voit­taa se, joka on alittanut ihanneaikansa vähiten


 

 

Keskusteltuamme aikansa erinäisistä Opel tuotteista ja kuikuiltuamme toistemme konehuoneita ja kaikkien autojen suoriuduttua katsastuksesta oli vuoro aloittaa aika-ajot.  

Pito-ongelmia.  

Aivan käsittämättömän liukas rata! Edellispäivän sateen johdosta rata jouduttiin liimaamaan vasta aamulla, ja katurenkailla vasta liimatulla radalla ajamisesta ei tule ei siis yhtään mitään. Kaikkein parasta olisi ollut slickseilla, mutta kun sellaisia ei ollut kellään ..

Toni antoi olla vakio Mantassansa vakiot Nokialaiset ja Janin Mantassa pyöri vakiot mutta jo kuluneet 215 leveät kumpparit.  Vakiossa Jarmon automaatti Asconassa oli kuluneet 215 renkaat. Kaikilla renkailla ei perinteisellä asfaltilla ihan helposti saa pitoa karkaamaan varsinkin tehoihin suhteutettuna... Mutta siirryttäessä tietysti ensimmäisinä (kuten aina..) koittamaan rataa näin edelläni lähtevien asconan (eka veto n.18s) ja Tonin mantan (eka 19.1) sutivan vallan vimmatusti! Automaatti siirsi peräänsä siis sivulle ja mantan toinen rengas sauhusi luoden voiman tunnunuskoa sivusta seuraajille .

Sitten siirryin Janin rinnalla burnikseen jota en juuri pyöräytellyt vaan kerta riitti jotta vedet ja pölyt häipyivät. Siirryimme stageihin ja valojen vaihduttua liki vihreiksi päästin kytkimen ja kas..Renkulat jäivät paikallensa.. vaihdoin tyhmyyksissäni alle 235 kuluneet katurenkaat ja nostaessani kytkintä tajusin ettei tästä tule mitään ja sitten alkoikin jo peräpään pomppiminen.. (vai alusta..oli siis niin liukasta että ihan sama miten olisi säädellyt ilman sliksejä ;)  pomppiminen lakkasi kaasun poispäästelyn jäljiltä ja sitten pitoa riittikin maaliin saakka (14,8/157) . Sama homma Janilla vieressä, auto jäi viivalle ja siinä kun hän vielä tottumattomana katseli kun minä menen edellä puski hän aina rajoittimen räpsähtäessä (joka suoralla vitosella ja 4,22 välityksellä tulee nopeasti vastaan) uutta pykälää silmään tuloksena luistaminen radan päästä liki toiseen päähän! Vielä nelosella nousi savu rattaista. (17.10).

Noh..tätä rataa sitten liukasteltiin iltapäivä ja aikoja koitettiin parannella eri renkailla, peräkontin lisäpainoilla ja vaikka millä poppaskonstilla mutta tyhjäkäyntilähdöt olivat noita parhaita jos vain vääntö riitti…Jani sai lopulta kuitenkin parannettua 15,1/149 mutta minen saanut kuin näyttäviä sladeja puoliväliin rataa ;) ja parit vaihteistorusaukset… 

Nooh huipennuimme finaaliin..eliminaattoriin.Tässä pudotuskaaviossa jouduin kuplafolkkaria vastaan jolle piti antaa tasoitusta yli 6 sekkaa hänen  asettamastaan indexistä johtuen.

Ja mitäs tapahtuikaan..manta lähti helskutan hyvin viivalta vaihdettuani jo aiemmin oikeat katurenkaat. Singahdus oli sitä luokkaa että olisin voinut ottaa erinomaisen ajan..tosin olisin saattanut alittaa asettamani indexin...mutta en osannut taaskaan vaihtaa vaihdetta!! ..kriik kriik..vruummm...kupla jatkoon ajalla 21,2 sek 90km/h  vastaan 19,5/143 tms..Tässävaiheessa nauraa hykertelin jo autossa itsekseni hienon kuplan ollessa rinnalla pöristen niinkuin ne tekevät. Ja Toni..erittäin tasaisista suorituksista johtuen index 19, mutta hän ajoi alle!! JA kupla jatkoon...vroomvroom..

Jani..otti hermostuksissaan punavalon kuplaa vastaan joka jo puolessa välissa rataa sukelsi ja kulpaloikkari VOITTI koko ryhmän huikeilla 45 hp tehoillaan!

 

Taas todistettiin ettei voimakkain ole läheskään aina nopein :-)

Näin hauskaa eliminaattoria en ihan heti muistakkaan. Sinne jäi kauas taakse nopeat Camarot, Corvetet ja muut turpo ajopelit unohtamatta liki 15 sekan aikoja ajanutta dieselgolffia! Mutta jokatapauksessa Janikin  nappasi toisen pokaalin!

 

 

Jälleen kerran säiden suosiessa saatiin vietettyä mukava lauantai perehtyen toistemme ja muidenkin kalustoon ja keskustellen katsojiksikkin saapuneiden jäsenien kesken niitä näitä koko lyhyen päivän.

Odotellaan seuraavaa.

 

   Jyrki S

 

 

 

 

Paluu