Forssan Harrasteauto Pick Nick 2002                                                                                     © Teksti Mikael K

 


Sunnuntai-aamu sarasti aurinkoisena, joten luvassa oli taas aurinkoinen ja kuuma päivä. Matkamme Forssaan alkoi heti aamukuuden jälkeen. Ensimmäiset 1960- ja 1970 -luvun Opelit bongasimme Petterin kanssa, jo ennen toista aamiaista Kesoililla. Vastaan tuli porvoolaisten veljesten ohjastama punainen Rekord C Coupe. Kesoil Motorestin pihassa näkyi ensimmäisenä sininen GT ja heti perään paikalle ilmestyi aamun toinen punainen Rekord C Coupe aina tyylikkäillä festival-vanteilla. Aamiaisella tapasimmekin jo tuttuja harrastajia. Kahvi, tee ja sämpylät katosivat harrastajien suihin siinä sivussa, kun keskusteltiin Rekord C:n ja Commodore A:n tekniikasta. Viereisissä pöydissä istujat saattoivat kuulla katkelmia tärkeistä tiedoista kuten lukkoperistä, vaihteistoista, vanteista, moottorilohkoista ja kansista. Autolle palatessamme näimme meiltä rehelliset hymyt irrottavan räyhä-rodin, 1938 Ford pick upin. Jo alku lupasi siis hyvää…

Kakskytävuotis -pick nickiin ajoimme Arton Rekord C 2D Sedanin perässä. Sen kutoskoneesta lähtee muuten mukavat äänet, kun alla on tuplaputket. Sitten pitikin pistää auto parkkiin romutorin läheisyyteen. Oltiinhan liikkeellä arkipakulla, isolohko-Astralla, joten näin ollen mahdollisesti löytyviä aarteita ei tarvitsisi raahata selkä vääränä ja kädet venyen liian pitkää matkaa.

Voimakaksikkomme suuntasi heti siis aarteita tursuavan romutorin suuntaan. 

Jo ennen varsinaista romutorin  porttia havaitsimme 1970-1971 Rekord C Sprintin tai Commodore A GS:n tai GS/E:n 5-puolavanteet. Ehdottoman hyvät aihiot. Niitä olikin jo omasta takaa ihan riittävästi, joten setin hintaakaan ei tullut kysytyksi, mutta tuskin se paha oli, sillä lähes kaikki muu kyseisellä myyjällä maksoi 5 euroa kappale. Heti portista astuttuamme kohtasimme aina yhtä aktiivisen Juha Paakkasen. Ensimmäiset eurot hupenivat jo tässä vaiheessa, kun löytyi suora ja hyväkuntoinen etupuskuri Rekord C/Commodore A -malliin. 

Juhalla oli tarjolla myös Sprintin pakosarja, kutoskoneen ruiskumoottorin pakosarja, uudenkarheat Rekord C/Commodore A tarvike-etulokasuojat, uusia tai muuten hyväkuntoisia vilkunlaseja useisiin 1960-70 -luvun Opeleihin vain muutamia aarteita mainitakseni. Mutta nyt ei ollut aikaa jäädä vaihtamaan kuulumisia, olimmehan vierailleet ”Paakkasen Valinnassa” vasta torstaina. Romutorilla olisi vielä paljon löydettävää…

Seuraavaksi tapasimme Jyrki R:n, joka oli tullut myös tekemään varhaisia löytöjä. Yksi kerhomme lippalakki sai uuden omistajan ja jatkoimme matkaa. Romutorin tarjonnan joukosta seuloimme tottunein ottein meitä kiinnostavat Opel-tuotteet. Tällä kertaa kiinnostavia osia tuntui olevan melko niukasti, mutta jotain kirjallisuutta löytyi. Itse löysin Ascona A:n esitteen omiin arkistoihini. Petteri löysi puolestaan Rekord C:n suomenkielisen korjaamokäsikirjan, (KK-24 Etuakselisto, taka-akselisto, ohjaus, mekaaninen ja automaattivaihteisto), Rekord A:n ja Kadett C:n varaosakuvastot sekä P2:n voitelukaavion. 

Eräs Petterin mielenkiintoisimmista löydöistä oli Rekord A:n asiakirjakansio, joka sisälsi huippukuntoisen omistajankäsikirjan, huoltovihkon ja muutamat hauskat tiedotteet uuden auton omistajalle ym. asiaan kuuluvaa. Siis täydellinen paketti senaikaisia dokumentteja.

Tuomo Mäkelä Loimaalta oli kaivanut Loimaan Auton wanhoja varastoja ja tällä kertaa myyntitiskille oli saatu uusia harvinaisuuksia. Petterin säästöpossu taisi saada tappotuomion, kun löysimme Rekord A:n alkuperäisen 2-osaisen korjaamokäsikirjan asiaankuuluvissa kansioissaan. Samassa kaupassa mukaan tarttui kansio, joka listasi korjaussarjat numeroineen. Minun oli taas pakko ostaa muutama sininen pieni pyöreä GM Euroservice tarra. Sellainen on mielestäni piste iin päälle, kun sen liimaa samaan kohtaan sivulasiin, johon niitä aikanaan lätkittiin. Tarjolla oli myös samankokoisia pyöreitä keltaisia 5-vuotis ruostesuojaustarroja. Muiden harrastajien löydettäväksi jätimme taatusti harvinaiset Kapitän/Admiral/Diplomat A:n korjaamokäsikirjat alkuperäisissä kansioissaan. Ne kun jo löytyivät Petterin laajasta arkistosta. Tässä vaiheessa olimme tonkineet romurotista noin puolet. Välihuikka oluthallissa oli siis paikallaan.

Virkistyneinä jatkoimme romutorin perkaamista. Törmäsimme siinä ohessa Itä-Suomen wanhojen Opel-osien myyjiin, Pekka Kumpumäkeen ja Klaus Lindholmiin. Lopulta saavuimme Jari Vatolan aina asiantuntevaan osaparatiisiin. Itse sijoitin mm. uusiin rasvakuppeihin. Laajasta osatarjonnasta mieleen jäivät päällimmäisenä Rekord B:n uusi käsijarruvaijeri. Rekord C:n/Commodore A:n uusi ylätukivarsi eteen, Rekord D:n uudet alkuperäiset takavalon lasit, joita oli pari myös tarvikkeena sekä uusi Rekord C:n nopeusmittari. Sen wayspeed-numero viittasi ainakin 1967-malliin. Romutorilla törmäsimme vielä Opel-harrastajiin kuten Jussi, Jari S, Olli, Ana, Saku, Kimi ja Vesa-Ville sekä moniin muihin alan konkareihin, kuten Makkeen. Romutorilla oli aamupäivän kierroksella jäänyt huomaamatta Rekord C:n uusi takapuskurin puolikas. Kimi antoi kuitenkin kuuman vihjeen ja ostimme puskurinpuolikkaan talteen. Samalla myyjällä oli tarjolla mm. Kadett A:n uudet ovet.

Tässä vaiheessa lompakko alkoi olla jo tyhjä ja sijoitusten määrä suuri. Nyt oli aika perehtyä itse pick nick -kalustoon. Itse olin sijoittanut tässä vaiheessa vielä uuteen Rekord C/Commodore A takapyöränaukon listaan ja Harley-Davidsonin suurikokoisiin, komeita värikuvia sisältäviin esitteisiin 1990-luvun alusta. Näitäkään kun ei näe liian usein. Varsinaiset osalöydöt jäivät siis melko vähiin, mutta sivistyneinä (?) harrastajina olimme sijoittaneet senkin edestä kirjallisuuteen.

Tänä vuonna kalustoa tuntui olevan aivan mielettömästi paikalla ja lisää vain lipui sisään. Joitain keittoteknisiä toimenpiteitäkin nähtiin. Opel-kalustoa oli paikalla varsin laajalla skaalalla. 

Mitä tarttui filmille oli mm. Ascona A Voyage, jonka rekisteritunnus on Ascona. Asiaa! Mitä sellainen tunnus maksaa? Taitaa olla aika uskomaton summa rahaa! Eeho, eeho! Paikalla oli myös eräs todellinen Kadett B Rallye, kun kabiini oli täynnä oheismateriaalia. 

Kuvasin vielä muutamat mielestäni mielenkiintoiset kohteet kuten vuosien mittaan tutuksi tulleen Commodore A GS Coupe Roverin veekasilla, muutamat GT:t, Rekord A STW:n, Rekord C:t ja Commodore A:t, Rekord D Coupen sekä P2 Olympia farmarin.

 Loput filmistä meni muskeliautoihin, rodeihin ja koptereihin. Paikalla olivat myös kaiketi Skandinavian (?) korkein katu-Blazer ja Plymouth AAR Coupe rodi. Nekin taisi olla joidenkin tuttujen naamojen ajokkeja...

Mikä on tämän lyhyen tarinan ydin? Sekö että varhainen harrastaja aarteet nappaa ja vähän myöhemminkin paikalle saapuva, jos vain on hyvät verkostot kanssaharrastajiin? Vai että paras paikka rentoon meininkiin ja osalöytöihin samalla kertaa on Forssan tapahtuma? En tiedä, mutta aivan varmasti vuoden päästä ollaan taas paikan päällä.

Mikael K

ps. kuvagalleria ilmestyy myöhemmin.

 

paluu