Kadett-C historiikki


 

Vimosen päälle Suomimalli :-)


Taloudellisuus
- edullinen hankintahinta - ja hyvä laatu ovat tämän päivän autonostajien vaatimuksia.

Kadett "Tonni" on uusi taloudellinen GM-liikkeen tarjoama ratkaisu suomalaiselle autoilijalle. 993cm3 moottorin teho on 40 DIN hv (29 kw) -  se kuluttaa 92 oktaanista polttoainetta vain 7,5 l/100 (DIN normin 70030 mukaan)

Kadett "Tonnin" ovh. hinta on 19.700.-

Julkaisuvapaa 1975-06-03

 

Tekstit: Marko M,  web Jyrki S, kuvat Opel

Opel Kadett-C syrjäytti elokuussa 1973 vanhan Kadett-B:n. C-malli oli General Motorsin ensimmäinen ”world car” - maailman auto - tunnettu myös T-car:ina. Sitä valmistettiin eri puolilla maailmaa; Saksassa Kadett, Englannissa Vauxhall Chevette, Japanissa Isuzu Gemini, Argentiinassa Kadett K 180 sekä Brasiliassa ja USA:ssa Chevrolet Chevette. Näiden eri versioiden valmistuksessa käytettiin paikallisesti saatavilla olleita moottoreita ja voimansiirtolaitteita. Myös autojen sisustukset oli muokattu jokaisen maan mieltymysten mukaisiksi. Korimalleja löytyi kaikkiaan seitsemän; Sedan kaksi- ja neliovisena, Sedan L kaksi ja neliovisena, Caravan kolmiovisena, Caravan L kolmiovisena, sekä Coupé. Kadett-C:n kokonaistuotanto vuosina 1973-1979 oli 1 701 075 kpl.

Korikylpy

Kadett-C oli perinyt samanlaisena edellisestä mallista hyväksi koetun OHV-moottorin ja samoin myös vaihdelaatikon. Isommat CIH-moottorit tulivat vähän myöhemmin ja molempien moottoreiden kanssa oli valittavissa myös automaattivaihteisto.

Aikaisempiin B-mallin moottoreihin tuli muutoksia mm. 1.5s:ta tuli 1.6s suuremman porauksen ja isompien venttiilien myötä ja 1.9 sai uuden sylinterikannen ja L-Jetronic ruiskutuslaitteiston. Myös C-mallin takapyörien tuenta oli lähes sama, kuin B-mallissa ja sitä käytettiin myöhemminkin esim. Manta-B:ssä vuoteen 1988 asti.   

 

Etujousitus oli täysin uusi, raideleveys muuttui suuremmaksi, iskunvaimentimien kiinnityskohtia oli siirretty lähemmäs pyöriä ja tietenkin kierrejouset korvaamaan poikittaista lehtijousta. Kori uudistui, lasi pinta-ala lisääntyi ja sen ansiosta auto oli valoisampi. Sivusuunnassa tuli enemmän tilaa, mutta takajalkatila oli edelleenkin olematon.



Kadett mallit:

Standard (1973-1977)

Näitä malleja tuotiin Suomeen eniten, riisuttuja , halpoja perusautoja. Helpompi olisi luetella mitä niissä oli, kuin mitä niistä puuttui. Valoina olivat pyöreät hehku-umpiot, rumpujarrut edessä ja takana, vaihdetankona pitkä ”metrikeppi” ja alla 12” vanteet kromatuilla sileillä pölykapseleilla. Pölykapselit poistuivat vuonna 1976 ja tilalle tulivat muoviset napakupit, Opel logolla. Moottorivaihtoehtoja oli kaksi, 1.0N tai1.2N.

Vuodesta 1977 lähtien kaikkien mallien kojelauta muuttui siten, että lämpimän ilman puhallukseen tuli huomattava parannus; puhalluksen sai suunnattua myös sivulaseille. Kumimatot hävisivät lattioista vuonna 1976 ja ne korvattiin kangasmatoilla. Samasta vuodesta Kadettit varustettiin etusisälokasuojilla. Viimeiset perusmallit myytiin vuonna 1978.

 

Super (1973-1979)

1973 Kadett C 2D Sedan

Varusteet olivat hiukan paremmat, kuin perusmallissa. Tästä mallista löytyivät mm. levyjarrut ja jarrutehostin sekä 13” vanteet. Vuosina –73-75 vanteet olivat pitkulaisilla rei’illä ja pölykapselit sileät, joissa Opel logo keskellä. Vuodesta –76 vanteisiin ei enää voinut kiinnittää pölykapseleita ja reikien muoto muuttui. Vaihdetanko oli urheilullisen lyhyt ja näppärä käsitellä.

 

Lisävarusteina Kadettiin sai mm. niskatuet, takaturvavyöt, 4-puolavanteet (Festival-vanteet), ajovalojen pesulaitteet, lisävalot, kattoluukun sekä sisältä säädettävän kuskin sivupeilin. Superit olivat s-moottorisia siihen asti (1978) kun standard poistui tuotannosta. Tämän jälkeen superista tehtiin perusmalli N-moottorilla.

Suomessa tuli myyntiin vuonna 1976 paremmin varusteltu Super, josta käytettiin nimeä Euro. Siinä oli suorakaiteen muotoiset etulyhdyt, nelipuolaiset urheiluvanteet, lämmitettävä takalasi, niskatuet etupenkeissä ja nelipuolainen ratti.

 

City (1975-1979)

Kadett City Vuonna 1975 esiteltiin monikäyttömalli city. Siinä oli viistottu takaosa ja se oli varustettu kolmella ovella, perus Kadettiin verrattuna city oli noin 23 cm lyhyempi.

 Tilan muunneltavuus oli otettu huomioon siten, että takapenkin sai taitettua kasaan ja tällöin tavaratilaa sai helposti suuremmaksi. Samaa käytännöllisyyttä löytyi myös Kadett Caravanista.

Cityä saatiin Suomessa aluksi kolmella eri moottorivaihtoehdolla 1.0 N, 1.2 N ja 1.2 S. Maahantuojan varastosta ei kuitenkaan löytynyt näitä kaikkia malleja, vaan 1.0N ja 1.2 S olivat tilaustavaraa. Erikoistilauksesta Cityyn sai myös L-varustuksen , sekä viimeisinä tuotantovuosina Special ja Berlina varusteet. Vuonna -77 Cityä oli mahdollista saada myös suuremmalla 1.6 S moottorilla.

Myöhemmin tuli saataville halvempi malli City J (Junior), jossa ulkokuoren kromiosat oli korvattu mattamustalla maalilla ja konepellin alla oli perusmoottori. Kylkiin oli lisätty koko korin mittaiset mustat vauhtiraidat.



DeLuxe (L-malli) (1973-1977)

Kaikkia korimalleja oli saatavana DeLuxena, jolloin niihin sisältyi mm. alumiiniset, kiiltävät sivuikkunoiden kehykset, rosterilistat helmoissa ja pyöränkaarissa, sekä takavalojen väliin sijoittuva alumiinipaneli mustalla keskiosalla. Puskureissa oli kumiset pystykävyt ja renkaissa oli pölykapseleiden alla alumiiniset koristekehät.

 

GL (1977-1979)

Kadettin keula sai uuden ilmeen syksyllä 1977, kun GL mallisto tuli myyntiin. Uutena tulivat mm. suorakaiteen muotoiset etulyhdyt, pystyvilkut ja näyttävä Opel-logo etumaskissa. Koristeelliset yksityiskohdat olivat samat, kuin L-mallissa lukuunottamatta helman rosterilistoja. Sisustukseen oli panostettu hieman enemmän, istuinten verhoilu oli parempi kuin perusmalleissa. Moottorivaihtoehtoina 1.2 S ja 1.6 S ja korimalleina kaksiovinen sedan ja coupé.



Special (1977-1979)

Kadett Special Samaan aikaan markkinoille tullut, huokeampi versio GL:stä. Kori oli riisutumpi, koristelistat oli poistettu ja perusmoottori oli 1.2 N. 

Tilauksesta oli kuitenkin mahdollista saada 1.2 S ja 1.6 S moottorit.

 

Aero (1976-1978)

Kadettin avomallia Aeroa valmistettiin 1332 kappaletta. Autossa oli avonainen katto ja takaosa, jonka pystyi kattamaan rättikuomulla. Ns. kattoluukun sai umpinaiseksi lasikuitukappaleella. Moottorivaihtoehdot olivat 1.2 S ja 1.6 S. Aero oli ensimmäinen sodanjälkeinen Kadettmalli, joka ei ole syntynyt Bochumin tehtaalla. 

 

Kadett Aero

Opelilla ei riittänyt kapasiteettia valmistaa suuria sarjoja Aeroa Bochumissa, joten tarvittiin partneri autonvalmistukseen. Tällainen löytyikin Osnabrückista Karmanin tehtailta, samassa tehtaassa valmistettiin alihankintana mm. VW:n erikoisversioita. Aero poistui tuotannosta jo alkuvuodesta 1978.



GT/E (1975-1977)  

GT/E '1' Malli tuli markkinoille Saksassa syyskuussa 1975, ja sitä valmistettiin 8660 kappaletta. Kadett GT/E oli vastaus niille, jotka jäivät kaipaamaan perillistä legendaariselle B Rallyelle. Suomessa myynti alkoi alkuvuonna 1976. Moottorina oli 1.9 litrainen, varustettuna Boschin polttoaineen suihkutuksella (L-Jetronic). Moottori ruiskuineen oli ensimmäistä kertaa käytössä jo 1974 vuoden Mantassa.

Tehoa löytyi 105 hv ja huippunopeudeksi mitattiin 184km/h. Kiihtyvyys 0-100km/h tapahtui 10,2 sekunnissa. Väritykseltään GT/E oli keltamusta, yläosa keltainen ja alaosa musta. Vakiovarustuksena olivat lämpö-, öljynpaine-, ja bensamittarit, jotka oli sijoitettu kojelaudan alle omaan paneliinsa. Myös kierroslukumittari sekä kolmella alumiinipuolalla komistettu, normaalia pienempi ratti kuuluivat vakiovarusteisiin. Istuinten verhoilussa oli käytetty keltamustaa skottiruutua. Valinnaisvarustuksena oli viisivaihteinen vaihdelaatikko, sekä nelipuolaisten vakiovanteiden tilalle alumiinivanteet. Lukkoperään oli valittavissa useita eri välityksiä. Rallikäyttöön tehdas luokitteli läpihengittävän ns.crossflow-kannen ja myöhemmin 16 venttiilisen kannen, joka tuli tutuksi mm. Ascona B ja Manta B 400 malleista.

 

GT/E 2 (1977-1979)

GT/E:stä alettiin myydä vuonna 1977 paranneltua versiota, jota valmistettiin yhteensä 2234 kappaletta. Ulkoisesti se erosi edellisestä värityksen ja spoilereiden ansiosta. Kun aikaisemman version väritys oli kelta-musta, oli uudistunut malli kelta-valkoinen. Suurin muutos tapahtui tekniikassa. Moottori oli suurempi 2,0 EH, jossa jylläsi 115 hv ja huippunopeudeksi mitattiin 190 km/h. 

Tämä moottori erosi joissakin yksityiskohdissa 2,0 E moottorista. Täytöksen parantamiseksi moottorissa käytettiin mekaanisia venttiilinnostimia hydraulisten sijasta, sekä ilmamääränmittari oli muutettu moottorin luonnetta vastaavaksi. Vakiona GT/E 2:ssa oli viisivaihteinen vaihteisto ja tasauspyörästön lukko.

 

Rallye (1977-1979)

Mallia valmistettiin 19174 kappaletta. Rallye oli GT/E malleista johdettu halvempi versio. Opel otti käyttöön vanhan Rallye nimen ja lanseerasi sen markkinoille kahdella eri moottorivaihtoehdolla 1,6 S (75 hv) ja 2,0 E (110hv).

 

Varustemallit:

Berlina (1977-1979). Erikoistilauksesta saatavilla ollut varustepaketti piti sisällään GL-varusteet, sekä ylellisen pehmeät velourpäällysteiset istuimet. Korin ulkopuolelle tulivat helma- ja pyöränkaarilistat, sekä kylkilistat koko korin pituudelle.

SR-varustepaketti oli tilattavissa ainakin coupéen ja se oli tarjolla vuodesta 1973 alkaen. Se sisälsi mm.kierroslukumittarin ja kellon, sekä erillisen mittaripanelin kojelaudan alapuolella. Mittaripaneliin oli sijoitettu voltti-, oljynpaine-, lämpö-, ja bensamittarit. Mustaksi maalattu konepelti, sekä paksut kylkiraidat kuuluivat myös pakettiin.

 

Kadett kuvagalleria. Suomiesite vuodelta -79.

Paluu

Lähdekirjallisuus:

Kadett roadtest (to1979)

Opel personenwagen 1974-1987

Das grosse Opel Kadett Buch

Opel Kadett

Old timer markt

GM huoltouutiset vuosilta 1973-1979